Corona info 16-03-2020

Gepost op 2020-03-17

Beste collega's en klanten,

We maken ons allemaal zorgen over de huidige Corona-kwestie. Er is jammer genoeg geen medicijn, geen wonderoplossing hoe we met deze situatie moeten omgaan. Hieronder geven we graag meer uitleg over onze huidige beslissingen. Deze kunnen uiteraard elke dag aangepast worden als de situatie daar om vraagt.

Waarom moeten we nog gaan werken? Dat is toch niet veilig? Waarom is er geen totale economische werkloosheid? Geeft Dienstenthuis wel om haar medewerkers?

JA! Dienstenthuis geeft enorm om al haar collega’s. We hebben goed nagedacht over onderstaande denkpistes en moeten ook handelen volgens de wetgeving.

Het scenario van de totale economische werkloosheid hebben we besproken binnen Dienstenthuis. Hoewel er bij een gezonde klant en een gezonde thuishulp geen risico op besmetting is, zou dit een keuze kunnen zijn die we maken. Deze aanvraag moet dan wel door RVA worden goedgekeurd. Op deze manier beperken we het risico op besmetting tot nul.

Die totale economische werkloosheid heeft ook nadelen. Zo wordt er maar 70% van het loon uitbetaald, wat ook vele collega’s in financiële problemen kan brengen.

Voor elke beslissing is er iets pro en contra te zeggen.

Voorlopig hebben we besloten dat iedereen kan blijven werken als er geen grote risico’s worden genomen(bv. Werken bij een zieke klant of werken als je zelf een vermoeden van Corona hebt). Dit is ook de richtlijn vanuit de overheid.

Het zou kunnen dat de overheid de volgende dagen wel kiest voor een totale stopzetting van activiteiten. Dit is ook een vraag van de vakbonden. In dit scenario houden wij iedereen snel op de hoogte van de gevolgen van deze beslissing.

Waarom wordt er afgeraden om langs kantoor te komen terwijl alle thuishulpen wel naar de klanten moeten?

Ook voor onze collega’s op de kantoren proberen we de risico’s te beperken. Als thuishulp heb je een slechts een aantal klanten. Op de kantoren gaat het echter om meer dan honderd collega’s en bijna 1000 klanten. Dat is dus een veelvoud van mogelijke contacten. Daarom vragen we op dit moment om zoveel mogelijk via mail en telefoon te regelen.

Moet ik een vervanging doen als mijn klanten afzeggen? Ik wil niet bij onbekende mensen een kans op besmetting oplopen.

In normale omstandigheden worden er vervangingen aangeboden als klanten afzeggen. Tijdens deze Corona-kwestie willen we een uitzondering maken en jullie niet naar ‘onbekende’ klanten uitsturen. We vinden dat hier geen extra kans op besmetting is, maar begrijpen jullie ongerustheid.

Als je klanten annuleren kan je dus vragen om voor Economische Werkloosheid te kiezen. Dit wil zeggen dat je die uren aan 70% betaald krijgt. Op die manier moet je, als je dat zelf niet wilt, niet naar onbekende klanten.

Uiteraard hopen we wel op genoeg mensen die vervanging willen doen omdat we op dit moment ook heel wat klanten hebben die dringende poetshulp nodig hebben.

We hopen met deze gunst toch al voor een deel aan jullie bezorgdheden tegemoet te komen.

 

Ik heb geen opvang voor mijn kinderen. Wat moet ik doen?

Als je problemen hebt qua kinderopvang of andere praktische zaken die onduidelijk zijn, aarzel niet om je kantoor te verwittigen.

Je kan ons in deze Corona-kwestie bereiken van 8u tot 20u. Via het noodnummer 0476/99 24 18 en via tim.klaassen@dienstenthuis.be

Wij proberen iedereen op de beste manier door deze onzekere tijden te loodsen. Enkel samen kunnen we deze moeilijke periode doorkomen.

Dankjewel om ook in deze erg lastige tijden je best te doen voor onze collega's, klanten en voor Dienstenthuis.
[ Klik hier voor het volledige nieuwsoverzicht ]