Dienstencheques

Een dienstencheque is een betaalmiddel, gesubsidieerd door de overheid. Dankzij het systeem van de dienstencheques kunnen particulieren huishoudhulp aanvragen voor een gunstige prijs. Eén dienstencheque kost € 9,- en is fiscaal aftrekbaar. Na belastingaftrek betaal je € 6.30. Voor elk uur dat de thuishulp gewerkt heeft, geeft de klant één dienstencheque. Dienstenthuis Turnhout rekent bovendien geen extra kosten aan voor haar dienstverlening.

Hoe aanvragen?

Sodexo is de uitgiftefirma van de dienstencheques en je kan dus ook enkel dienstencheques aankopen via Sodexo. Je kan kiezen tussen elektronische cheques of papieren cheques.

Hieronder een kort stappenplan: 

  1. Ga naar www.dienstencheques-vlaanderen.be, registreer je als nieuwe gebruiker.
  2. Via mail krijg je alle gegevens voor de aankoop van de dienstencheques toegestuurd (gebruikersnummer, login site Sodexo, rekeningnummer,…).
  3. Schrijf een veelvoud van € 9 over naar Sodexo (BE41 0017 7246 2610) met je gebruikersnummers als gestructureerde mededeling (let op, je moet telkens minstens 10 cheques bestellen).
  4. Als je elektronische cheques kiest, komen de aangekochte cheques bij in je ‘elektronische portefeuille’ en kan de thuishulp de gewerkte uren inbellen. Als je papieren cheques kiest, worden de cheques per post opgestuurd en moet je de cheques meegeven met de thuishulp.


Elektronische of papieren cheques?

Elektronische cheques worden opgeslagen in de ‘elektronische portefeuille’ van de klant, op de website van Sodexo. Als de thuishulp geweest is, zal hij/zij de gepresteerde uren inbellen met de vaste lijn, gsm of via een app. De gepresteerde uren worden dan van het saldo van de klant afgetrokken. Via je login kan je als klant steeds terecht op de website van Sodexo om te bekijken hoeveel cheques je nog hebt en wanneer er ingebeld is.

Werken met elektronische cheques heeft volgende voordelen: geen kans op verlies, geen schrijfwerk voor klant en thuishulp, je krijgt altijd een bevestigingsmail als er uren zijn ingebeld en je kan 24/24 u online nakijken hoeveel cheques je nog hebt. Als je kiest voor papieren cheques worden deze door Sodexo opgestuurd per post. Je vult de cheques in en geeft ze mee met de thuishulp elke keer als hij/zij bij jou gewerkt heeft. De thuishulp zal de cheques binnen brengen op kantoor.

Toegelaten activiteiten

Het systeem van de dienstencheques geldt enkel voor volgende huishoudelijke activiteiten:

  • Poetsen
  • Wassen en strijken
  • Koken
  • Boodschappen doen
Dienstencheques mogen enkel gebruikt worden bij particulieren thuis en dus niet in een professionele omgeving. Volgende taken zijn niet toegelaten via dienstencheques: tuinonderhoud, auto wassen en kinderopvang.